De paardenmasseur

Medical Taping bij paarden

Wat is taping

Taping komt vanuit de humane geneeskunde, het heeft als doel om te mobiliseren en zo het zelfgenezend vermogen van het lichaam te activeren. Door het “liftend” effect van de tape op de huid worden diverse systemen in het lichaam geactiveerd wat direct verbetering van de functie geeft waardoor een sneller herstel van diverse blessures en klachten mogelijk is.

Toepassing

Deze methode is onder andere te gebruiken voor:

  • Het activeren van de bloed- en lymfecirculatie bij zwellingen en bloeduitstortingen
  • Behandeling van stalbenen
  • Peesblessures en ontstekingen
  • Het beïnvloeden van fasciale structuren
  • Het verbeteren van de spierfunctie (tonus verhogen of verlagen)
  • (Na) behandeling van blessures aan bewegingsapparaat
  • Het behandelen van littekens

Hoe werkt het

De tape die ik gebruik van VetkinTape is een flexibele fijn geweven katoenen stof die tot 140% rekbaar is. De temperatuur gevoelige acrylkleefstof is hypoallergeen en maakt lucht- en zuurstofcirculatie onder de tape mogelijk. Belangrijk voor het aanbrengen is dat het paard droog is en de vacht zoveel mogelijk stof en vet vrij is gemaakt.

Door de rekbaarheid van de tape zijn er verschillende technieken van tapen mogelijk waardoor het gebruik van de tape zeer divers is. Bijvoorbeeld door een niet uitgerekte tape op een gespannen structuur aan te brengen ontstaan er een “huidrimpeleffect” (zie de twee onderste foto`s) waardoor er meer ruimte in het weefsel ontstaat dus betere doorbloeding. De afvalstoffen kunnen beter en sneller afgevoerd worden. Met gevolg dat het paard sneller herstelt van diverse klachten en blessures. Terwijl juist met uitgerekte tape het lichaam gecorrigeerd kan worden, de proprioceptie vergroot word en pijnverlichting kan geven.

Taping is goed toe te passen in combinatie met sportmassage. Door te tapen na een massagebehandeling heeft de sportmassage langer effect. Maar ook als “losse” therapie voor één van bovengenoemde klachten kan taping een relatief goedkope oplossing bieden voor een sneller herstel. Neem contact op voor vragen en/of mogelijkheden voor taping op jouw paard of pony.