De paardenmasseur

Acupressuur

Acupressuur is een oude traditionele Chinese geneeswijze waarbij het zelfgenezende vermogen van het paardenlichaam hersteld wordt.

Wat is acupressuur

Je kunt Acupressuur vergelijken met acupunctuur maar dan zonder naalden. Het lichaam heeft 12 hoofdmeridianen waar zich acupressuurpunten op bevinden. Door dit gesloten netwerksysteem stroomt Qi(chi) in het lichaam om de interne organen, de lichaamsweefsels en het bewustzijn te voeden. Qi staat in de traditionele Chinese geneeskunde voor “energie” of “levenskracht”. Elke meridiaan heeft betrekking op een specifiek orgaan. De interne organen en meridianen vormen samen één compleet systeem, één netwerk. Het meridianensysteem verbind en verenigt het hele lichaam.

Wanneer een intern orgaan uit balans is en dus niet optimaal functioneert, is dat aan de buitenkant, aan het oppervlak van het lichaam of in het gedrag van het paard te zien. Doordat de acupressuurpunten zich aan de oppervlakte bevinden zijn deze te stimuleren waardoor blokkades in de stroming van Qi opgeheven worden. Hierdoor word dus het zelfherstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd. Dit is een uiterst zachte manier van aanraking wat veel paarden als zeer ontspannend ervaren.

Acupressuur en sportmassage

Met sportmassage zoek ik de blokkades die in het lichaam zitten op, hierdoor is acupressuur dus goed te combineren met sportmassage. Acupressuur kan het lichaam een extra ondersteuning geven om deze blokkades sneller op te lossen. Ook is de toepassing van essentiële oliën op de acupressuurpunten mogelijk. En een techniek van het medical taping kan ook toegepast worden op deze punten.